Forum » Poradnik » Kindergeld

Odpowiedz na ten temat

1 2 3 ... 37 38 następna »
Kindergeld [#]  

Kto się orientuje jaki dokumenty z Polski trzeba załatwić żeby otrzymać Kindergeld w niemczech.
Wiem że europejskie akty urodzenia (ale chyba najlepiej tłmaczone )
Zaświadczenie że w Polsce na dzieci nie jest pobierane rodzinne.
Czy coś jeszcze?
I jeszcze jedno.
Jeśli ja pracuje tutaj na umowie a dzieci w Polsce(moi rodzice opiekują się dziećmi)to kto ma złożyć wniosek?
Prosze o jakieś kąkrety.

naj
Hannover
Od: 17.11.2009
Odpowiedzi: 68
[#]  

sklada sie wniosek potem dostaje sie dokumenty do wypelnienia w polsce,jest taki urzad ktury sie tym zajmuje czeka sie 3miesace trzeba pokazac ze jest sie ubezpieczonym musi byc panstwowe ubezpieczenie najlepiej i na koncu dostaje sie kwitek do urzedu skarbowego trzeba wyslac dlugo sie nie czeka i potem jest kindergelt ty musisz to zlorzyc bo to sklada osoba ktura jest tu

jarek xxxx
München
Od: 19.06.2011
Odpowiedzi: 98
[#]  

OK.
Ale ja pytam o dokumenty w Polsce.
Rozumiem że dochody ojca równiez będą potrzebne?
Mąż pracował w DE.
A co w sytuacji gdy mąż zmarł w Pażdzierniku?
Troche to zawikłane ale może ktoś rzuci radą.

naj
Hannover
Od: 17.11.2009
Odpowiedzi: 68
[#]  

Składasz wniosek tutaj wiec wypełnij wniosek a Familienkasse przyśle ci list co im jest potrzebne. Z polski potrzebujesz na pewno akty urodzenia, akt zgonu męża.
Dochody jakie osiągałaś lub osiągaliście w Polsce nie są tutaj rzeczą istotną. Jeżeli pracujesz tu legalnie masz opłacane ubezpieczenie to masz prawo do złożenia wniosku o Kindergeld. Jednak jeżeli dzieci są Polsce to mogą się migać od wypały. Będą sprawdzać kto ma wypłacać zasiłek Polska czy Niemcy. A to trochę potrwa,
w zależności na jakiego urzędnika trafisz.
Jak sama utrzymujesz dzieci i pracujesz tu legalnie nawet jak dzieci są w Polsce masz prawo do Kindergeld. Składaj wniosek jak się będą migać to wypłacą ci od daty złożenia wniosku
Powodzenia

anetaM334
[#]  

Jescze jedno o Kindergeld możesz się starać od daty kiedy zaczęłaś pracę w Niemczech

anetaM334
[#]  

Jeśli ja pracuje tutaj na umowie a dzieci w Polsce(moi rodzice opiekują się dziećmi)to kto ma złożyć wniosek?
-------------------------------

musza zlozyc twoi rodzice w Rops(PL) a dokumenty pojda do Norymbergi(albo bezposrednio tam wyslac),innego wyjscia nie ma,po zmianie przepisow z maja 2010,polski zasilek prosze pobierac w Polsce bo niemiecki zostanie pomiejszony o kwote polskiego,,ty wypelniasz druk KG71 czyli taka zgode ze babcia moze pobierac

reszte info na temat zmian w necie:
znajdziesz tez osoby w tej samej sytuacjo co twoja ktorym zostal odebrany zasilek,bo pobiera ten u kogo dzieci faktycznie przebywaja,,tak ja w przypadku kazdego niemca (od zawsze tak bylo)dla was robili wyjatki ,ale skonczylo sie

٠•★ ★•
[#]  

chcesz to zlozy tutaj ,ale dostaniesz odmowe i wyjasnienie co dalej robic

٠•★ ★•
[#]  

Dobrze ale dzieci są cały czas na terenie Unii europejskiej. Wnioskodawca pracuje na terenie Niemiec i jest opiekunem prawnym dzieci. Nie są nim dziadkowie którzy nie mają tytułu do składania wniosku w ROPS.

Komu ma się Kindergeld należeć jak nie osobie która tu pracuje i płaci podatki ?!

Familienkasse zazwyczaj robi problemy jak dzieci nie są w Niemczech, ale ich działanie jest bezprawne.

anetaM334
[#]  

Ja znam to tak, ze prawo do zasilku rodzinnego, tutejszego Kindergeldu, ma ten, u kogo zyja dzieci.

sun
Hemmingen
Od: 07.03.2009
Odpowiedzi: 8801
[#]  

Osoba pracująca w Niemczech ma prawo do tego, by pobierać na swoje dziecko kindergeld bez względu na to, czy dziecko z nim mieszka, czy nie.

Kindergeld to świadczenie socjalne, którego odpowiednikiem w Polsce jest zasiłek rodzinny. Ma do niego prawo każda osoba posiadająca dzieci w odpowiednim wieku, pracująca legalnie w Niemczech, opłacająca składki na ubezpieczenia społeczne. Zasiłek rodzinny - Kindergeld , ma na celu zrekompensowanie rodzicom wydatków na utrzymanie dziecka. Pani były mąż może więc kontynuować pobieranie tego świadczenia nawet po rozwodzie i mimo iż dziecko nie zamieszkuje wspólnie z nim.

Nie bez znaczenia pozostaje natomiast kwestia ewentualnego pobierania przez Panią w Polsce zasiłku rodzinnego na syna. Jeśli taka sytuacja ma miejsce, to trzeba niezwłocznie o tym powiadomić familienkasse, która jest zobowiązania obniżyć wypłacany Kindergeld o kwotę otrzymaną przez panią w Polsce.

Informacji dotyczących świadczeń socjalnych z Unii Europejskiej w tym Kindergeldu, udzielają również Regionalne Ośrodki Polityki Społecznej.

http://www.strefabiznesu.nto.pl/artykul/porady-dla-pracujacych-w-niemczech-jak-dostac-kindergeld-38430.html

anetaM334
[#]  

artykuł jest z lipca 2010

anetaM334
[#]  

tydzien temu byla tu kobieta(tu w poradniku) ktorej odmowiono KG dlatego iz dzieci sa pod opieka babki w PL,babka dostala wnioski do wypelnienia

zaraz znajde i wstawie,zreszta tych ludzi jest cala masa na innym forum tez
http://forumprawne.org/niemcy/

czy tak trudno zrozumiec (co tez pisze wyraznie na stronach FK)ze pobiera ten u kogo dzieci przebywaja w gospodarstwie

mozecie sie dalej powolywac na unie ile chcecie

٠•★ ★•
[#]  

Staralam sie o kindergeld z familienkasse helmstedt ale otrzymalam decyzje odmowna. Po nowelizacji przepisow jesli dziecko mieszka w Polsce we wspolnym gospodarstwie z dziadkiem to dziadek powinien wystapic z takim wnioskiem.
Taka wlasnie dostalam odpowiedz z Helmstedt. Podali mi adres do Famillienkasse w Nürnberg. I powiedzieli,ze tam ma wystapic dziadek o rodzinne.

reszta tu

http://www.mypolacy.de/forum/topic/kindergeld-na-dziecko-ktore-mieszka-w-polsce-z-dziadkiem,44513

٠•★ ★•
[#]  

poprawka pod opieka dziadka;))

to jest tak samo jak ojciec nie moze juz pobierac na dziecko mieszkajace w Polsce kiedy z matka jest po rozwodzie czy w seperacji,,do maja 2010 pobieral,teraz nie moga

reszte w Google na stronach ROPS lub niemieckich

OD 1 MAJA 2010 r. ZMIENIŁY SIĘ ZASADY DOTYCZĄCE PRZYZNAWANIA ZAGRANICZNYCH ŚWIADCZEŃ RODZINNYCH

ja juz nie mam sil,w kolo tłumaczyć to samo

٠•★ ★•
[#]  

Witam wszystkich,
Peine ma w 100% rację po zmianie przepisów składa ten z rodziców u którego są dzieci.Ja jestem w Polsce z dziećmi a maż pracuje w Niemczech i to ja musiałam złożyć wniosek jako wnioskodawca ale wysłałam go od razu do Nürnberg po około 5 miesiącach przyszło mi pisemko do uzupełnienia wysłałam i czekam na decyzję.
Chciałam was zapytać czy jest ktoś na forum kto ma osobne meldunki w Polsce to znaczy ja jestem zameldowana z dziećmi u swoich rodziców a mąż u swoich i przyznali mu kindergeld.
Pozdrawiam

Kama98
Wrocław
Od: 14.12.2011
Odpowiedzi: 29
[#]  

hej...
nie wiecie w jakim czasie familienkasse odsyla odpowiedz czy przysluguje kindergeld na dziecko
wyslalam juz kompletne papiery 30 pazdziernika i do tej pory nie dostalam zadnej odpowiedzi...

miissiia20
[#]  

Srednio od 1 do 3 miesiecy. Zalezy co i jak. Jesli mieszkasz tu dluzej i nie masz zadnych dzieci poza granicami niemiec to powinno byc szybko.

MarthaSavage
Elzach
Od: 15.06.2009
Odpowiedzi: 1150
[#]  

corka mieszka w polsce i tam sie uczy
poczytalam troche w prawie niby nie ma to roznicy a mieszkam 1,5 roku
dziekuje

miissiia20
[#]  

Tak naprawde, to jak pisali wyzej - temu u kogo jest dziecko przysluguje kindergeld. Czyli jak dziecko mieszka w Polsce to tamtejsi opiekunowie musza wystapic o kindergeld.

MarthaSavage
Elzach
Od: 15.06.2009
Odpowiedzi: 1150
[#]  

Witam!Mieszkamy z mężem w DE od ponad roku,nasze dzieci mieszkają w Polsce .Uczą się i studiują w PL i mieszkają na stancjach .Złożyliśmy wniosek o kindergeld ,lecz wskazano nam adres Familienkasse Bautzem a nie Familienkasse w Coesfeld-land w którym mieszkamy.Powiedzieli nam ,że tam jest główny urząd .Czekamy kilka miesięcy na odpowiedz i ...cisza.Może to Bautzen to tylko jakiś wybieg biurokracji ...podpowiedzcie mi,proszę

a_nus
Dülmen
Od: 23.04.2010
Odpowiedzi: 12
1 2 3 ... 37 38 następna »
Odpowiedz na ten temat