Zarejestruj sięZaloguj się
Dodaj ofertę pracyDodaj ofertę szukam pracyDodaj ogłoszenie drobne
Wszelkie prawa zastrzeżone. Znak MyPolacy.de zastrzeżony zgodnie z decyzją EUIPO o numerze EUIPO 017995157
Dodaj odpowiedź15.2k wyświetleńObserwuj temat
TEMAT: 10 polskich produktów poszukiwanych w Niemczech
bernardl
1 odpowiedź
Dołączyła: 04.04.2013Płeć: KobietaSkąd: KołobrzegOnline: ponad rok temuReputacja: 0
kopiuj link

Witam, chciałam zapytać o ranking 10 polskich produktów najbardziej poszukiwanych w Niemczech?

Cytuj
Anonim
Konto usunięte
kopiuj link

Kiszone ogórki i kiszona kapusta, ale nie ta gotowana, ktora można kupić w każdym markecie.  No i twaróg. Taki wiesz, z grudkami. 
Musztardy francuskiej. 

Cytuj
00
Anonim
Konto usunięte
kopiuj link

Musztardy francuskiej z Polski. noooo ciekawe. bo myslalem, ze francuska to "Dijon" z Francji.



Ogolnie, rynek niemiecki jest tak nasycony, ze aby tu cos sprzedac to trzeba sie dobrze na gimnastykowac.

A nawet jesli czegos tu nie ma, to sie blokuje wprowadzenie dla zasady. Aby obcy nie robili tu kasy, a najlepiej aby oddali swoj produkt niemieckim firmom, ktore jego zrypia przez swoje chore przepisy. 

Wszystko obojetne, czy dobre czy nie, wazne aby bylo niemieckie. Tak sie dba o potege gospodarcza. 

Cytuj
00
Anonim
Konto usunięte
kopiuj link
cytowana odpowiedź

Kiszone ogórki i kiszona kapusta, ale nie ta gotowana, ktora można kupić w każdym markecie.  No i twaróg. Taki wiesz, z grudkami. Musztardy francuskiej. 

Kiszone ogórki - tak, kiszona kapusta niekoniecznie. Polskie ogórki zielone do kiszenia w sezonie małosolnych.
Twaróg z grudkami - np. tłusty mazurski.
Musztardy z Kamis. Serek topiony "Złoty Ementaler".
Ugotowane i wyczyszczone flaczki wołowe lub cielęce jako surowiec.

Czasami kiełbase, ale tylko wtedy jak otworzą nowy sklep i właściciel sprowadza niezłe produkty. Jak ma już klientele, to można się z polską kiełbasą pożegnać, bo smakuje jak trociny zmielone z mięsnymi resztkami.

I na tym kończy się moje zapotrzebowanie na produkty z Polski.
  

 

Cytuj
00
Anonim
Konto usunięte
kopiuj link

Biala kielbasa !

Polskie kisiele i zupki w proszku a´la zurki, grochowki , barszcze ..



a i cukierki krowki !

i pierniki ..😄

Cytuj
00
Anonim
Konto usunięte
kopiuj link

Nie biegam juz za polskimi produktami.
Po latach poza Polska minely mi te sentymenty, a i jakosc polskich produktow nie zwala z nog.
W okresie gdy za nimi biegalem, to oczywiscie byly polskie wedliny, chrzan ktory nos maltretowal, musztarda sarepska, kiszone ogorki i kapusta. Polska wodka.
Zadnych zupek w proszku, bo to z wyzywieniemnie ma nic wspolnego.
W torebkach kupuje jedynie gips.

Cytuj
00
Anonim
Konto usunięte
kopiuj link
cytowana odpowiedź

Biala kielbasa !Polskie kisiele i zupki w proszku a´la zurki, grochowki , barszcze ..a i cukierki krowki !i pierniki ..😄

Krunia i tym żywisz swoją rodzine?
Sakreble! Jak powiadasz. 
Zakiś sobie sama żur.
Kup w Reformhaus Roggenschrotmehl. 
Weź jakieś naczynie szklane, lub gliniane i wsyp do niego szklankę tej mąki. Zalej ją 0,5 l ciepłej wody ca. 40°C.
Dodaj dwa liście laurowe, cztery ziarna ziela angielskiego, trzy ząbki czosnku i kawałek skórki chleba w 100% zrobionego z mąki żytniej. Przykryj naczynie sciereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Po dwóch dniach zamieszaj drewnnianą łyżką. Od tego dnia mieszaj raz dziennie.
Po pięciu - siedmiu dniach masz zakwas na żur. 
Nie używaj nigdy metalu do kiszonek - buraków, czy żuru.
Teraz zrób wywar na wędzonce. 
Do wywaru dodaj zakwas, kiełbaskę i mięsko z wędzonki.
Nie zapomnij podsmarzyć cebulki.

Kiszenie barszczu przebiega podobnie, tylko zamiast mąki bierzesz buraki pokrojone w kostkę, plasterki jak ci się podoba.

Możesz kiedyś nagotować bulionu na mięsie i na kościach, oraz naturalnych składnikach bez chemii - min. 6 godzin na małym ogniu, tak by tylko pykało. Bulion przelej do pojemników i wsadź do zamrażaki.
Będziesz miała doskonałą podstawę pod barszczyk.

Grochówka też nie jest skomplikowana i przy dzisiejszym łuskanym grochu nie wymaga długiego moczenia.

Kiedy już ugotujesz, to postaw obok zupki z torebki i zobaczysz co rodzina powie.

To jest różnica taka jak między okularami z Chanela, a okularami z KiKa.

Cytuj
00
Anonim
Konto usunięte
kopiuj link

Dobrze,  że Pstrąg o tym napisał, bo jak przeczytalam o tych zupkach w proszku to mnie z "letka" przytlało.

No ale gdzie szanelka na czas na kiszenie barszczu?
Jak nie siedzi na ebayu i walczy o kolejne oprawki, to szaleje na my polacy albo gdzieś po lesie płoszy wystraszone jelonki.

Cytuj
00
Anonim
Konto usunięte
kopiuj link

Twaróg tłusty, reszta jest.

Cytuj
00
Anonim
Konto usunięte
kopiuj link
cytowana odpowiedź

Twaróg tłusty, reszta jest.

Ogórki kiszone z Kuehne mi nie smakują, wolę polskie - wiaderko lub woreczek foliowy. Niemieckiego serka do smarowania klasy "Złoty Ementaler" nie spotkałem. Sarepska z Kamis jest dobra jak Dijon, ale tańsza. Flaki mogę kupić, ale muszę je czyścić i gotować wiele godzin.
Te polskie ugotuje dwa razy i mam wkład do potrawy i są już pokrojone.

Cytuj
00
Dodaj odpowiedź
Zaloguj się, aby obserwować tematyBycie zarejestrowanym użytkownikiem forum
daje Ci nieograniczone możliwości!
Dołącz do nas już dziś.Zaloguj sięZarejestruj się
😊😉😄😜😂

Najnowsze tematy

Najnowsze odpowiedzi

Zobacz więcej

Nowi użytkownicy

  • Avatar firmy Grupa R3M
  • Avatar użytkownika matias9102
  • Avatar użytkownika Radek
  • Avatar użytkownika marek Wrocław
  • Avatar użytkownika Stefan
  • Avatar użytkownika natalia seikowska
  • Avatar użytkownika Piotr
  • Avatar użytkownika Hannna
  • Avatar użytkownika Norbert Bukowskij
  • Avatar użytkownika Damian
  • Avatar użytkownika Lysy1488
  • Avatar użytkownika Margaret
  • Avatar użytkownika Gosia
  • Avatar użytkownika iwanwch
  • Avatar użytkownika Justyna
1969 aktywnych użytkownikówŁącznie: 669120 użytkowników, 66 gości, 75 anonimowych
2979 Wszystkich napisanych tematów74366 Wszystkich napisanych postówGrupa R3M Najnowszy użytkownik
Pokaż więcej