Udostępnij

Jak legalnie pracować w Niemczech?

Pomimo okresu przejściowego (prawdopodobnie do roku 2011) chroniącego niemiecki rynek pracy przed pracownikami z nowych państw UE zatrudnienie w Niemczech jest możliwe. Może się ono odbywać na zasadach opisanych poniżej.

Pomimo okresu przejściowego (prawdopodobnie do roku 2011) chroniącego niemiecki rynek pracy przed pracownikami z nowych państw UE zatrudnienie w Niemczech jest możliwe. Może się ono odbywać na zasadach opisanych poniżej.

Praca sezonowa

Osoby pełnoletnie mogą podjąć pracę w rolnictwie, gastronomii i hotelarstwie, sadownictwie i warzywnictwie oraz w tartakach. Zatrudnienie może trwać jednak maksymalnie do czterech miesięcy w roku kalendarzowym. W tym czasie możliwa jest zmiana pracodawcy. Tego rodzaju stosunki pracy nawiązywane są jedynie na podstawie niemieckiego prawa. Nie znajdują tu zastosowania dwustronne niemiecko-polskie uregulowania. Oferta kształtuje się według potrzeb niemieckich pracodawców. Formalności związane z podjęciem pracy sezonowej załatwiane są przez za pośrednictwem niemieckich Agencji ds. Pracy właściwych dla pracodawcy. Składanie podań oraz dobór kandydatów następuje za pośrednictwem wojewódzkich urzędów pracy. Oferty kierowane są w pierwszej kolejności do osób bezrobotnych. Wojewódzkie urzędy pracy dysponują zarówno imiennymi umowami o pracę – wystawionymi na konkretne nazwisko oraz anonimowymi, do których wybiera się w Polsce odpowiedniego kandydata. O wyborze kandydata decydują kwalifikacje zawodowe oraz znajomość języka.

Pracownicy goście

Na podstawie umowy między rządami Niemiec i Polski możliwe jest zatrudnianie do 1000 osób rocznie w celu podnoszenia ich kwalifikacji zawodowych i językowych. Należy spełniać poniższe warunki:

  • osoby zatrudnione powinny być w wieku od 18 do 35 lat (w wyjątkowych przypadkach do 40 lat),
  • umowa powinna być zawierana na okres 12 miesięcy (maksymalnie 18 miesięcy).
  • pracownikiem gościem można być tylko raz w życiu.
  • podania można składać w następujących zawodach: inżynierowie budowy maszyn i konstruktorzy, ślusarze budowlani, spawacze, mechanicy samochodowi i przemysłowi, lakiernicy, stolarze, cieśle, malarze, pielęgniarze, rolnicy, koniuszy, piekarze, rzeźnicy, pracownicy biurowi, sprzedawcy przemysłowi, sprzedawcy detaliczni, fryzjerzy, branża hotelowo-gastronomiczna. Wykaz zawodów jest na bieżąco aktualizowany w zależności od potrzeb strony niemieckiej. Nabór odbywa się dwa razy do roku.

Oddelegowanie pracowników zatrudnionych w Polsce w ramach realizacji umowy o dzieło. Na podstawie umowy między rządami Niemiec i Polski oddelegowani przez swych pracodawców do Niemiec pracownicy mogą uzyskać zezwolenie na pracę na okres przewidywany do realizacji umowy o dzieło. Okres ten z reguły nie może być dłuższy niż dwa lata. Przyznane polskiej stronie limity dla przedsiębiorstw rozdysponowywane są przez polskie Ministerstwo Gospodarki i Pracy.

Pomoce domowe

Polacy mogą zostać zatrudnieni jako pomoc domowa w gospodarstwach domowych, których członkami są osoby wymagające opieki posiadające pierwszy, drugi lub trzeci stopień konieczności pielęgnacji / Pflegestufe od I do III. Zatrudnienie trwać może maksymalnie do trzech lat i podlega obowiązkowi ubezpieczenia społecznego. W ciągu tego okresu może zostać udzielona zgoda na zmianę pracodawcy. Zatrudnienie nie musi odbywać się w zakresie opieki zdrowotnej lub pielęgniarskiej. Warunkiem nie są kwalifikacje zawodowe oraz znajomość języka. Pośrednictwo odbywa się przy udziale publicznych służb zatrudnienia w Polsce. Dopuszczone jest zarówno pośrednictwo anonimowe jak i imienne gdy pracodawca i pracownik znają się wcześniej.

Wakacyjna praca studentów

Studenci studiów dziennych mogą w czasie wakacji letnich podjąć pracę na okres co najmniej ośmiu tygodni. Należy spełniać następujące warunki:

  • udokumentowana znajomość języka niemieckiego w stopniu co najmniej dobrym,
  • wiek od 18 do 30 lat,
  • nie można być studentem ostatniego roku studiów.


W przypadku pośrednictwa anonimowego gdy student nie ma jeszcze pracodawcy niemieckiego, ubieganie się o tego rodzaju pracę następuje za pośrednictwem wojewódzkiego urzędu pracy Nie ma limitów osób, a zapotrzebowanie kształtuje się według potrzeb niemieckich pracodawców.

Praca na własną rękę

W Niemczech obowiązuje swoboda działalności gospodarczej. Oznacza to, że każdy, zarówno Niemiec, jak i obcokrajowiec, może bez przeszkód założyć firmę. Jest to forma samozatrudnienia, na którą najczęściej decydują się Polacy mieszkający w Niemczech.

Udostępnij
Następny
Zostań autorem!Cześć. Jestem słynną Majką z portalu MyPolacy.de i jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o portalu lub masz ciekawą informację do przekazania, zapraszam :) München, ostatnio online: .

Komentarze Facebook

Komentarze MyPolacy
Polub to!

Opublikuj odpowiedź
ZgłośOdpowiedz

Jeżeli szef ma firmę , więc musi też ktoś prowadzić sprawy kadrowe, księgowość - co za tym idzie takie osoby obowiązuje znajomość przepisów/ co się wiąże z obowiązkiem poinformowania pracownika o jego obowiązkach i prawach.

0-
ZgłośOdpowiedz

mam pytanie moj maz chce wyjechac i tam zamieszkac ma prace lecz jego przyszly szef nie ofientuje sie jakie warunki musi spelnic by to wszytsko bylo legalne np czy musi mniec wize bo on nie chce byc gosciem tylko pracowac tam na stale i mieszkac a za jakis czas sciagnac nas

0-